Ország- és szektorkockázati elemzés – 2022. Q2

  • 2022. június 21.

Pár hónappal Ukrajna orosz lerohanását követően, a világ már érezheti a globális gazdasági egyensúly felborulásának kezdetét. A tartós konfliktus feszültségeket gerjeszt, miközben a világjárvány már meglévő sebeit is tovább mélyíti. Ez a környezet, a központi bankok inflációval szembeni hangnemváltása révén, a előtérbe hozta a recesszió kockázatát, különösen a fejlett gazdaságokban. A Coface elemzése szerint 19 ország értékelése módosult, többek között Európa vezető gazdaságai is lefelé, jelezve az egymást követő sokkok széleskörű hatását minden ágazatban.

  • A gazdasági tevékenység lassulása és a stagfláció fenyegetése egyre nyilvánvalóbbá válik, miközben a nyersanyagárak magas szinten maradnak.
  • A nyomás fokozódik a nyersanyag-exportőrökön és az energiaintenzív ágazatokon, miközben az áremelkedés terhe a fogyasztókra hárul.
  • A központi bankok a szigorúbb monetáris politikák felé mozdulnak el, ami további lassulást és gazdasági instabilitást eredményezhet.

Az előrejelzések szerint a következő időszakban a gazdasági tevékenység lassulása és az infláció magas szinten maradása kettős kihívást jelent majd a világgazdaság számára, miközben a recesszió veszélye továbbra is fenyeget.

Olvassa el a részleteket!

Megóvjuk bevételeit, így Önnek csak a cégvezetésre kell fókuszálnia!